Afvallen: calorieën tellen wel of niet?

Om af te vallen eet je minder calorieën dan je verbruikt. Dit is een feit! We noemen dit energiebalans. Ook wel de energiewet genoemd. Net als de wet van de zwaartekracht, Dit is geen 'idee' of visie, het is een feit. Zo ook met de caloriebalans. Een ieder die je probeert te overtuigen dat het anders werkt moet je niet geloven.

Het blijkt voor veel mensen toch nog altijd lastig om een balans te vinden in het bijhouden en registeren van hun huidige voedsel inname. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat we veel meer calorieën binnen krijgen dan gedacht. Ook al let je er op. En dat je goed in de gaten hebt hoeveel je dagelijks binnenkrijgt aan energie (calorieën), is essentieel als je wilt afvallen!

Calorieën tellen
Om uit te sluiten dat we onbewust meer calorieën binnen krijgen moeten we eerst in kaart brengen hoeveel calorieën we daadwerkelijk binnen krijgen. Calorieën tellen kan bijvoorbeeld via myfitness pal, een veelgebruikte app waar je alles wat je eet en drinkt in kunt opzoeken of zelf kunt inscannen.Een groot probleem waar mensen vervolgens tegen aanlopen is het feit dat calorieën ‘tracken’ best veel tijd en aandacht kost. Je hele leven lang alle maaltijden in myfitnesspal invullen is simpelweg voor de meeste mensen (uitzonderingen daargelaten) niet te doen. Het geeft voor de meeste mensen op de lange termijn alleen maar meer stress.

“Je valt pas af als je meerdere dagen (of zelfs weken) in een negatieve caloriebalans zit.”

Basis-dag
Een oplossing daarvoor is uitgaan van een bepaalde basis in je voedingspatroon met maaltijden/producten die vaker terugkomen. Creëer een basis-dag qua voeding, waarbij je in een licht negatieve caloriebalans zit. Zo’n basis-dag is makkelijk te onthouden, waardoor je niet alles hoeft in te vullen in je app.

Meer structuur zorgt ervoor dat je minder snel zal falen op je voedingskeuzes waardoor je het over de langere termijn gemakkelijker vol kunt houden. Uiteraard kan (en moet) je wel variëren in je maaltijden, maar allemaal vanuit een basis-dag. Die gevarieerde maaltijden kun je vervolgens wel invoeren in myfitnesspal om te kijken of je binnen je dagelijkse calorie target kunt blijven.

Conclusie
Het allerbeste voedingspatroon is en blijft het voedingspatroon wat je vol kunt houden. Als dat een extreme aanpak is waarbij je iedere dag alle maaltijden invoert in een app, prima. Als dat een minder extreme aanpak is met meer flexibiliteit, ook goed. Wat werkt voor jou, werkt voor jou! Calorieën tellen hoeft niet, maar aan het einde van de streep tellen ze wel!

Heb je moeite met afvallen of in shape te komen nu zeker tijdens de lockdown, of heb je een stok achter de deur nodig? Multifit in Tilburg Reeshof helpt je graag. Tijdens onze kennismaking vertellen we je hoe we werken en hoe we je kunnen helpen om je doel te bereiken. 

Doe de Online Fitheid-Check hier en wij nemen zo snel mogelijk met je contact op voor een vrijblijvend advies op maat.

 

Buddy Workout Hour

Zaterdag 2 juli van 10:00-11:00 uur en zondag 3 juli van 11:00-12:00 uur organiseert Multifit Tilburg (Reeshof) een 'Buddy Workout Hour'.  Als klant van Multifit Tilburg mag je hieraan deelnemen + gratis toegang v...

Warm weer tips van Multifit Tilburg

Droog niet uit! Vocht tekort kan vervelend zijn en gaat sneller dan je denkt. Hoofdpijn, slechte focus, verminderde (sport)prestaties en langzamer herstel zijn bekende gevolgen van vochttekort. Hier onze tip. Met warm weer weten...

Sinds ik gestart ben bij Multifit, heb ik zelfs in de winter een sum

DEMI VAN TILBORG (23 jaar) rechts

Lees meer

Ik ben sterker geworden door de combi van groepslessen en fitness

ALEX GRAAFMANS (23 jaar)

Lees meer

Multifit geeft mij de juiste prikkel tussen lichaam en geest.

KEES TOL (45 jaar)

Lees meer

Ik voel me sterker en zit lekkerder in mijn vel met de workouts van

ANOUK VAN HEES (23 jaar) links

Lees meer