Goede voornemens: 10 tips om af te vallen

Om je op weg te helpen hebben we 10 opmerkelijke, maar wetenschappelijk bewezen tips op een rijtje gezet die je helpen in de strijd tegen de corona vet. 

Allereerst: als je wilt afvallen of vet kwijt wilt, is het essentieel dat je structureel minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. De zogenaamde energiebalans. Dat is de hoofdregel en wordt door alle wetenschappers op de planeet ondersteund.

Er is nog nooit iemand te dik geworden van te weinig eten. 

Dat gezegd hebbende, hier 10 tips waar je waarschijnlijk (misschien) nog niet aan gedacht hebt en die bovendien echt werken:

1 - Eet van kleinere borden
Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat mensen altijd de behoefte hebben om hun bord leeg te eten. Als je van een kleiner bord eet, ga je automatisch minder eten.

2 - Schep op in de keuken
Het vermijden van meerdere keren opscheppen en left-overs toch opeten is erg belangrijk als het gaat om portie-controle. Zichtbaarheid van voeding resulteert in (onbewust) meer eten. Zet dus geen pannen op tafel, maar schep op in de keuken.

3 - Koop een nieuwe koekenpan
Je hebt veel minder (of geen) bereidingsvet nodig om je eten in klaar te maken. Dit kan tot wel 200 kcal per maaltijd schelen! Meer grillen, in de oven bereiden (zonder bereidingsvet) of air-fryen kan ook. Ons advies: koop elke 3 tot 4 maanden een nieuwe koekenpan. Kost € 40,- extra, dat klopt, maar je vetpercentage is je dankbaar. Of kost je misschien helemaal niks als je zegeltjes gaat sparen bij Albert Heijn of Jumbo. 

4 - Bij te weinig slaap ben je geneigd om meer calorieën te eten
Wetenschappelijke studie: je eet 10-20 % meer calorieën op de dag nadat je een nacht van 6 uur of minder slaap hebt gehad. Ga voor 7-8 uur per nacht en probeer dus niet onder de 6 uur te komen. We hebben ook een artikeltje geschreven over hoe je heel effectief je slaap kunt verbeteren.

5 - Zorg voor volume op je bord
Het draait om verzadiging. Eet veel van voedingsmiddelen die weinig calorieën bevatten. Makkelijk voorbeeld: voeg extra groenten of rauwkost aan je eet momenten. Etenswaar met een hoge viscositeit verzadigd ook meer. 250 ml magere kwark verzadigd meer dan 250 ml magere yoghurt. En drink een groot glas water voor je maaltijd. 

6 - Drink geen calorieën
Drank verzadigt niet en voor je het weet heb je veel onnodige calorieën binnen. Eet liever 3 sinaasappels dan een glas jus d’orange te drinken. Ons advies: drink water, koffie, thee en mocht je niet zonder frisdrank kunnen: kies voor Crystal Clear. Eet je calorieën, daar heb je veel meer aan.

7 - Ga saaier eten
Wetenschappelijk onderzoek zegt: Hoe meer variatie op je bord, hoe meer je geneigd bent te eten. Maak je eten smaakvol maar puur en simpel en zonder teveel poespas. Hoe eentoniger je eet, hoe sneller je er klaar mee bent. Variatie maakt dat je door wilt eten.

8 - Honger is je vijand
Honger is de grootste reden dat een dieet of voedingsplan niet slaagt. Als je honger hebt, maak je geen rationele keuzes meer over voeding en dus kies je de verkeerde voeding en eet je er teveel van. Eet regelmatig en voldoende van de goede dingen. Sommige mensen eten liever structureel 3 x per dag, anderen doen het beter op 6 geplande maaltijden. Uiteindelijk gaat het om het dagtotaal, niet zozeer wanneer je het eet.

9 - Stap voor stap
Verander stap voor stap. Gooi niet ineens je hele voedingspatroon om. De kans op terugval is dan het grootst is het resultaat van verschillende onderzoeken. Langzame, progressieve veranderingen doorvoeren en dat volhouden over langere termijn is veel effectiever dan 2 weken op rantsoen om daarna weer op oude voet verder te gaan.

10 - Train!
Als je regelmatig traint, maak je automatisch betere keuzes op voedingsgebied. Zorg dat je minimaal 2 keer per week traint, maar de optimale frequentie is om de dag. Het meest effectief is een combinatie tussen krachttraining en cardio-vormen als Biocircuit. Er is een zeer sterke mentale samenhang tussen regelmatig trainen en betere keuzes maken op voedingsgebied.

Multifit Tilburg kan je hierbij helpen! Ervaar het echt zelf met onze Gratis Proefweek fitness. 
Vul hieronder je gegevens in en start met de Gratis Proefweek fitness. Wij nemen z.s.m. contact met je op voor een startafspraak.

Drop it like it's hot - april challenge

April, de start van de lente, Pasen, nog minder dan 100 dagen tot aan de zomer en dus een nieuwe uitdaging.

Paas Events bij Multifit Tilburg

Eén onschuldig paaseitje bevat ongeveer 47 calorieën. Omdat het nooit bij 1 eitje blijft organiseert Multifit verschillende 'Paas events' van vrijdag 15 t/m maandag 18 april.  VRIJDAG 15 APRIL PAAS LUNCH...

Sinds ik gestart ben bij Multifit, heb ik zelfs in de winter een sum

DEMI VAN TILBORG (23 jaar) rechts

Lees meer

Ik ben sterker geworden door de combi van groepslessen en fitness

ALEX GRAAFMANS (23 jaar)

Lees meer

Multifit geeft mij de juiste prikkel tussen lichaam en geest.

KEES TOL (45 jaar)

Lees meer

Ik voel me sterker en zit lekkerder in mijn vel met de workouts van

ANOUK VAN HEES (23 jaar) links

Lees meer